1. Pak het in fasen aan
Je huis in één keer detoxen is gekkenwerk, pak het kamer voor kamer aan. Alles wat je een jaar niet in handen hebt gehad, kan naar de kringloop, tenzij het grote emotionele waarde heeft. Heb je opgeruimd, dan kun je gaan schoonmaken. Een stofzuiger met een HEPA (High Efficiency Particulate Air) filter houdt stofdeeltjes het beste tegen, daarna eventueel nog even dweilen. Ecologische allesreiniger maakt prima schoon en levert minder belastende stoffen op.
2. Hoe staan je planten erbij?
Hoeveel je ook van je planten houdt, ze hebben niet het eeuwige leven. Bekijk het gezelschap kritisch: wat kan in potentie een doorstart maken met eens lekker douchen, verpotten en plantenvoeding? En wat is echt op? Trakteer jezelf op mooie verse planten, ook die geven weer nieuwe energie aan je omgeving.
3. Neem een bananenplant in huis
Een bananenplant is niet alleen mooi om te zien, de grote bladeren helpen ook de lucht binnenskamers te zuiveren. Omdat het een forse plant is, helpt hij bovendien om geluid te dempen, zodat het rustiger wordt in huis. En tenslotte werkt zo'n grote groene persoonlijkheid rustgevend. Planten helpen namelijk je bloeddruk en hartslag te laten dalen* en gevoelens van angst te verminderen.
4. Neem er ook een mee naar kantoor
Vier van de tien kantoormedewerkers hebben op de werkvloer baat bij een grote groene vriend zoals bananenplant. Het gaat hier om gestrest en vermoeid personeel. Een plant per 12 vierkante meter kantoorruimte zou hun goed doen, volgens John Klein Hesselink van internationale kennisbank TNO. De organisatie onderzocht tweehonderd medewerkers en hun kantooromgeving met en zonder groen. Planten maken de lucht vochtiger en huidirritaties en griepachtige klachten als een geïrriteerde neus nemen af, aldus Klein Hesselink. De onderzoeksresultaten bevestigen eerder laboratoriumonderzoek van TNO.
5. Keep it cool
Goed voor je energierekening, goed voor je planten (die gaan langer mee) en goed voor de lucht in huis: de thermostaat niet hoger dan 18-19 graden zette. Met name huismijt houdt van een warm indoor klimaat, liefst ook nog een beetje vochtig. Daarom ook dagelijks even luchten, ook als het koud is.
* Interaction with indoor plants